6-10 november Amazonas – Yasuni NP – Sacha Lodge

10:19 pm 2023 Ecuador, Op reis

Na een korte vlucht komen we aan in Coca, een stadje aan de Napo rivier. Van hieruit heeft de conquistador Francisco De Orellana voor het eerst de volledige Amazone rivier afgevaren. Uiteraard was dat niet het oorspronkelijk plan; “El Dorado” vinden dat was het doel.

Na anderhalf uur varen, 20 minuten stappen door het regenwoud en dan nog een halfuur met een kano via een kanaaltje en over het Pilchicocha meer komen we aan bij ons verblijf voor de komende dagen: de Sacha Lodge ( Sacha betekent regenwoud in het Kitchwa).

Dorian is onze lokale gids en samen met een Frans koppel doen we onze eerste trips in het woud. Zalig hier!

Dinsdagmorgen varen we via een kanaaltje tot aan een grote kraan die ons hoog boven het woud hijst. We genieten van het schitterende uitzicht over de groene zee. Via verschillende trails gaat het dan terug naar de kano. Tijdens de lunch komt een Zwitsers- Nederlands koppel ons vervoegen.

In de lodge is het elke morgen vroeg opstaan rond 4u30-5u. Het ontbijt wordt geserveerd vanaf 5u op het grote terras aan het meer. We gaan ’s morgens steeds vroeg op pad om nog te profiteren van de relatieve koelte. Tegen 10u zijn we dan meestal terug aan de lodge; de vochtige hitte neemt dan de bovenhand. Rond deze tijd wordt de familie reuzenotters die aan het meer leven actief en kunnen we van hun spektakel genieten.

Het lunchbuffet wordt ook aan het water opgediend. Wat een zalige plek!

De namiddag activiteit start pas na de hitte vanaf 16u. Tijdens de lange siësta spotten we brulapen en tamarins vanaf ons terras of verkennen de vlindertuin of doen gewoon niets! 

Na het diner doen we ook nog tweemaal een wandeling in het donker waarbij we vooral kikkers en insecten spotten ( zelfs een tarantula!).

Verder bezoeken we een “claylick” waar parkieten en papegaaien mineralen komen opdoen, een uitzichtpunt in een majestueuze kapokboom en een hangbruggen parcours tussen 3 torens. De hoge uitzichtpunten geven de mogelijkheid om vogels van op hoogte te spotten.

Een bezoek aan een lokale gemeenschap staat ook op het programma: geen “dansen voor toeristen” gedoe, maar een interessante uitleg en demonstratie over hoe een gewone dag er hier uitziet. We mogen ook een paar lokale gerechten en drankjes proeven, waaronder geroosterde worm (!) en chicha op basis van kasave. Dit zijn namelijk afstammelingen van de Indianen uit de Andes die achterbleven uit de expedities van de conquistadores. Vermits er in het Amazonewoud geen mais groeit, wordt de chicha hier dus met kasave gemaakt. Het speeksel is ondertussen vervangen door zoete aardappel… Gelukkig … 

Op ons laatste boottochtje op één van de kanaaltjes wordt ons pad gekruist door een grote groep doodshoofdaapjes: wat een show! Alsof ze wisten dat het onze laatste avond was!

’s morgens weer vroeg op, genieten van een lekker ontbijt aan het meer en dan weer terug naar Quito voor de volgende etappe… De Galapagos…

Comments are closed.