Dag 22/23/24 – Laatste stop : Delhi

2010 India, Op reis Geen reactie

Het laatste traject van onze reis loopt van Agra naar Delhi. Hier loopt een vrij goede autostrade, maar omwille van het drukke verkeer doen we er toch enkele uren over.

11km buiten Delhi bezoeken we ook nog het mausoleum van Akbar in Sikandra. Deze ligt in een mooi groen park, waarin een kudde Black Buck antilopen rond loopt : die hadden we nog gemist in Ranthambore!

Grafmonument van Akbar, Sikandra

Grafmonument van Akbar, Sikandra

Black bucks in Sikandra

Black bucks in Sikandra

Uiteindelijk komen we aan in de “Neem Tree House”, de homestay waar we naar uitgeweken zijn, vermits deze waar we geboekt hadden met loodgieterij problemen te kampen had. We worden er ontvangen door de caretaker, Raju, die niet zo goed Engels spreekt, maar wel erg vriendelijk blijkt te zijn.

Daarvoor hadden we al afscheid genomen van Pappu, dus vanaf nu moeten we zelf voor transport zorgen. Hij gaf ons nog een restotip vlakbij onze guesthouse : “Karim”, volgens Time Magazine één van de best restaurants in Azië. We konden de Muglai keuken daar dan ook erg smaken. Het restaurant ligt midden in de Moslimwijk. Op het moment dat we er naar toe wandelden bleek net het avondgebed afgelopen te zijn, zodat we ons ineens midden tussen de moslimmannen bevonden: wat een drukte!

De volgende dag bezoeken we de site van Qtub Minar ten zuiden van de stad en het fort in Oud Delhi. Hier lunchen we bij Haldiram’s : een keten die ook in Antwerpen een vestiging zou hebben. Voor zonsondergang gaan we ook nog genieten van de rust bij Humayun’s graftombe (= de vader van Akbar : we maken precies een reis terug in de tijd).

Overwinningstoren, Qutb Minar, Delhi

Qutb Minar, Delhi

Uit Hindoe en Jain tempels geroofde zuilen in de moskee van Qutb Minar, Delhi

Uit Hindoe en Jain tempels geroofde zuilen in de moskee van Qutb Minar, Delhi

Rode fort, Delhi

Rode fort, Delhi

Rode fort, Delhi

Rode fort, Delhi

Grafmonument van Humayun, Delhi

Graftombe van Humayun, Delhi

Tombe in het grafmonument van Humayun, Delhi

Tombe in het grafmonument van Humayun, Delhi

We verplaatsen ons trouwens met de gloednieuwe en moderne metro van Delhi : speciaal ter gelegenheid van de Commonwealth games aangelegd… Er zijn zeer strenge controles, net zoals in een luchthaven (in het verleden werden er wel eens aanslagen gepleegd in Delhi). Het eerste ruituig is bovendien exclusief voorbehouden voor vrouwen.

Voor we terug bij Karim gaan eten checken we nog even onze mail : oh ramp – oh tegenspoed : staking bij Finnair : hoe gaan we morgen thuis geraken… We laten het niet aan ons hart komen en genieten van alweer een lekker maal…

De volgende morgen heeft Raju er voor gezorgd dat we tijdig kunnen onbijten en de taxi naar de luchthaven stipt op tijd klaar staat. Bij de balie van Finnair gaan ze op zoek naar een andere vlucht : via Munchen met Lufhansa : anderhalf uur vroeger thuis : op die manier mogen ze nog staken van ons! 🙂

Het is bitter koud als we weer op Europese bodem staan : gelukkig hebben we onze warme herinneringen aan kleurrijk India!

Dag 21 – Taj Mahal

2010 India, Op reis Geen reactie

En dan is het zover : om 7u ’s morgens komt Pappu ons ophalen om naar dé Taj Mahal te gaan. We geven 2 Duitse dames die ook in ons guesthouse verblijven een lift. De auto mag echter niet tot aan de Taj rijden vanwege de vervuiling van de uitlaatgassen.  Het laatste stuk leggen we dan te voet af.

Taj Mahal aan de oever van de Yamuna, Agra

Taj Mahal aan de oever van de Yamuna, Agra

We hebben geluk, want op dit vroege uur zijn de bussen nog nergens te bekennen. We kunnen dus relatief rustig rondkuieren bij dit wereldwonder en zelfs een foto nemen op het fameuze bankje waar alle groten der aarde gefotografeerd worden (anderhalf uur later staat er daar een lange rij aan te schuiven…). Het is dus niet overdreven : het is echt indrukwekkend!

De obligate foto voor de Taj Mahal, Agra

De obligate foto voor de Taj Mahal, Agra

Taj Mahal, Agra

Taj Mahal, Agra

Taj Mahal, Agra

Taj Mahal, Agra

Taj Mahal, Agra

Taj Mahal, Agra

Tegen dat de grote groepen het domein betreden, zetten wij koers naar onze volgende bestemming : het Rode Fort. Veel fijn inlegwerk hier, net zoals bij de Taj. Sjah Jahan bracht hier zijn laatste jaren door in gevangenschap met zicht op de Taj, waar zijn geliefde Mumtaz begraven ligt (en hij later ook).

Rode fort, Agra

Rode fort, Agra

De vertrekken van Sjah Jahan, Rode fort, Agra

De vertrekken van Shah Jahan, Rode fort, Agra

Tegen 12u rammelen we van de honger, want we waren natuurlijk al heel vroeg uit de veren. We gaan lunchen in het “New Quality Restaurant”, met een typisch Indisch kitch roze interieur. Maar ’t is er wel lekker.

’s Namiddags bezoeken we nog de “Baby-Taj” (grafmonument van de grootouders van Mumtaz) : veel kleiner, maar ook veel rustiger dan grote broer. De muren zijn ook heel fijn afgewerkt met inlegwerk.

Baby Taj, Agra

"Baby Taj", Agra

Graftombe in de Baby Taj, Agra

Graftombe in de "Baby Taj", Agra

De rest van de namiddag relaxen met een boek in de tuin van onze homestay.

Dag 20 – Dig en Fatehpur Sikri

2010 India, Op reis Geen reactie

Pappu stelt voor om het bezoek aan de Taj nog een dagje uit te stellen, dus vandaag gaat het naar Dig en Fatehpur Sikri.

De weg naar Dig is vrij lang, dus komen we maar net voor de middag toe. Het paleis werd nog tot de jaren 50 van deze eeuw bewoond, dus kan je er nog het meubilair van die tijd bezichtigen.

Al bij al zijn we niet echt onder de indruk van dit paleis; we hebben er al veel mooiere gezien.

Paleis van Dig

Paleis van Dig

Op dan naar Fatehpur Sikri, de stad die door de Mogolkeizer Akbar werd gesticht. Het geheel is gebouwd als een vereninging van de verschillende religieuze stijlen : Mogol, Hindu, Jain, Christen. Akbar bouwde er een paleis voor elk van zijn drie vrouwen : een moslima uit Turkije, een Hindu uit Rajasthan en een Christen uit Goa. Werkelijk schitterende architectuur, die in het avondlicht nog mooier wordt.

Audiëntiegebouw in het paleis van Akbar, Fatehpur Sikri

Audiëntiegebouw in het paleis van Akbar, Fatehpur Sikri

Audiëntiehal in het paleis van Akbar, Fatehpur Sikri

Audiëntiehal in het paleis van Akbar, Fatehpur Sikri

Het tweede deel van de site is het heiligdom voor de Soefi heilige die Akbar aan zijn zoon hielp (van de Hindoeprinses). Dit bestaat ondermeer uit de derde grootste moskee van India : een indrukwekkend bouwwerk.

Iwan van de moskee, Fatehpur Sikri

Iwan van de moskee, Fatehpur Sikri

Gelovigen in het Soefi mausoleum, Fatehpur Sikri

Gelovigen in het Soefi mausoleum, Fatehpur Sikri

Hierna gaat het weer naar onze homestay in Agra, waar we bij een lekker diner nagenieten van deze mooie dag.

Dag 19 – Via Gwalior naar Agra

2010 India, Op reis Geen reactie

Vandaag hobbelen we over de allerslechtste weg van India richting Agra. Er wordt wel gewerkt aan een autosnelweg, maar volgens Pappu is dit de laatste 15 jaar al het geval. 😉

Onderweg doen we een korte fotostop bij het fort van Datia, maar voor een bezoek is er geen tijd. Wel stoppen we in Gwalior, een van de grotere steden van de staat Madya Pradesh. Deze stad wordt nauwelijks aangedaan door toeristen, wat echt doodjammer is, want dit is toch wel een van de mooiere stops op onze route.

Pappu moet even zoeken naar de juiste weg naar het fort, maar gelukkig geven we het niet op, want het is echt de moeite. Het paleis in het fort wordt ook wel het gekleurde paleis genoemd, vanwege het kleurrijke inlegwerk in de buitenmuren (eenden, tijgers, olifanten, …). Ook de twee te bezoeken binnenplaatsen zijn prachtig.

De tocht terug naar beneden (ook dit fort ligt weer hoog op een rots) doen we te voet, want onderweg zijn er gigantische beelden te bewonderen. Deze werden door de Jain uit de rots gehouwen en zijn echt indrukwekkend (het grootste beeld is 14m hoog).

Na dit intermezzo gaat het verder richting Agra. Een paar km voor Agra komen we in de file terecht : ook een belevenis, met de chaotische rijstijl van de Indiers. Het is dan ook na zonsondergang dat we bij ons verblijf aankomen : Garden Villa Homestay : een B&B in een heel rustige wijk net buiten de stad. Het avondeten is huisbereid en smaakt heerlijk!

Het met glazuurtegels versierde fort van Gwalior

Het met glazuurtegels versierde fort van Gwalior

Binnenin Gwalior fort

Binnenin Gwalior fort

Jain grotten, Gwalior

Jain grotten, Gwalior

File

File

Dag 18 – Orchha

2010 India, Op reis Geen reactie

Als we wakker worden zien we pas goed waar we gisteren terechtkwamen. Orchha is een klein stadje of groot dorp, dat vroeger hoofdstad was van de streek. De maharaja verknalde het bij de Mogol keizer, en sindsdien kwam het niet meer goed. Maar hij liet wel heel wat mooie bouwsels na in de hele mooie setting van de met rotsen bezaaide rivier.

We bezoeken ’s morgens de tempels. Onder andere de enige tempel waar de god Rama als koning wordt vereerd, en dit omdat het toemalige paleis/nu tempel een beeld van Rama bevatte dat ze er gewoon niet buiten konden krijgen. Van daar gaat het naar de paleizen op een eiland in de rivier. Het paleis gebouwd ter ere van het bezoek van Shah Jehangir (toen de maharaja nog wel in goede aarde lag) is prachtig!! We eindigen de dag bij de Chattri’s, de graftombes van de maharajas, die mooi gelegen zijn in het groen langs de rivier.

Al bij al is Orchha prachtig, en bovendien niet te toeristisch. Een waardig alternatief voor de rit naar de tempels van Kajuraho die we eigenlijk vanuit Orchha wilden bezoeken. De door de overvloedige regen van de vorige weken slechte weg maakte dit niet mogelijk…

Paleis van Orchha

Paleis van Orchha

Pelgrims voor de tempel, Orchha

Pelgrims voor de tempel - Orchha

Gier in het paleis van Orchha

Gier in het paleis van Orchha

Chattris, Orchha

Chattri's, Orchha

« Vorige Berichten