18 tot 20 nov – Twee gestolen dagen nabij Tana

10:17 pm 2012 Madagascar, Op reis

Normaal moesten we na onze lus vanuit Morondava direct huiswaarts keren, maar vermits Air France ons een tweetal maanden geleden liet weten onze terugvlucht te hebben verlaat, kunnen we nog een stukje aan onze reis breien. We kozen voor de Mananara Lodge bij Anjozorobe, een 80km ten noorden van Antananarivo.

Eerst moeten we het vliegtuig naar Tana nemen, maar daarvan horen we bij Chez Maggie (bevestigd via email) dat deze van de ochtend naar de vroege avond werd verschoven. We doen dus een extra wandeling in Morondava voor we vertrekken. Gelukkig kunnen we onze kamer iets langer dan het normale uitcheckuur houden. We kunnen onze chauffeur wel waarschuwen.

Als we ’s avonds uiteindelijk in de lucht hangen, wordt het een turbulente vlucht. Zo turbulent zelfs dat de zwaarste luchtzak een Malagasy jongedame aan de andere kant van het gangpad doet flauwvallen. Zij vloog blijkbaar nog nooit en zat al de hele tijd angstig te prevelen. Er zit een dokter op de vlucht en die houdt haar tot in Tana in het oog. Wakker krijgen ze haar echter niet, dus moeten we na de landing wachten tot ze kan worden ontzet… Dat alles zorgt ervoor dat de rit naar de Mananara Lodge volledig in het donker moet gebeuren. Gelukkig ziet Razaka a.k.a. Jacques (onze nieuwe chaffeur) dat zitten. Vooral het laatste stuk over 10km piste is het goed uitkijken. Maar 3 paar ogen zien alle putten. Ondanks ons late aankomen (22u15) worden we hartelijk ontvangen en krijgen we nog een lekker diner voorgeschoteld.

De volgende dag gaan we op zoek naar lemuren in het aangrenzende woud. Het wordt een prachtige wandeling en we zien een groep van 4 Indri’s van erg nabij (op ooghoogte): schitterend!! Als we tegen de middag terug aan de lodge komen druppelt het wat, en dus doen we ’s namiddags niet te veel. ’s Avonds wagen we wel nog een korte nachtwandeling, maar meer dan één familie muislemuren die vanuit hun nest in het dak van één van de bungalows snel snel de struiken induiken, en twee kameleons zien we niet.

Mananara Lodge

Indri Indri

Mananara Lodge

Orchidee

Kameleon bij Mananara Lodge

We besluiten de volgende dag niet direct terug te vertrekken, en verkennen ’s morgens de omgeving van de lodge.

Madagaskarwever bij Mananara Lodge

Dan is het pakken en lunchen geblazen en rijden we terug naar Tana: toch heel anders zo overdag. Er blijkt veel meer volk langs de weg te wonen dan we ’s nachts hadden vermoed, en de rijstvelden liggen er mooi groen bij. Onderweg bezoeken we Ambohimanga, de oude hoofstad van Adrianampoinamerina, de eerste koning van een verenigd Madagaskar: best interessant. Jacques stelt daarna voor nog even Tana in te rijden, en we geraken doorheen de files (drukke stad!!!) net bij zonsondergang op de Rova (de centrale heuvel met de paleizen van de latere koninginnen). Zo krijgen we toch een indruk van de stad: voldoende om te beseffen dat twee nachten Mananara Lodge de juiste keuze was!

Zendstation Radio Nederland

Ambohimanga

Antananarivo

Antananarivo

En nu is het wachten op onze vlucht huiswaarts… Vannacht om 1u40 zal die vertrekken…

Comments are closed.