05-06 nov : Het bergland boven Inle. Kaku, Taunggyi, Pindaya, Kalaw

12:53 pm 2014 Myanmar, Op reis

Bij aankomst met ons bootje in Nyaungshwe staat onze nieuwe chauffeur Tan Zen ons al op te wachten. Op de weg naar Taunggyi stoppen we nog om een bezoekje te brengen aan de vijfdaagse markt in Shwenyaung en voor een proeverij in het andere wijndomein van de streek, Aythaya Vineyard. Tja Myanmar is blijkbaar het nieuwste onder de nieuwe wijnlanden. šŸ˜‰ Hier wordt het wijnmaken overgelaten aan een Duitse oenoloog, afgestudeerd aan de Duitse wijnuniversiteit.
In Taunggyi pikken we onze Pa’o gidse Aye Aye op, die ons zal vergezellen naar de archeologische site van Kakku. We rijden door een prachtig landschap en komen na anderhalf uur aan bij deze indrukwekkende site. Tot het jaar 2000 lag deze er verlaten er overwoekerd bij, maar nu is al meer dan 50% gerestaureerd. 2500 stupa’s staan op een kleine oppervlakte van 200m op 70m dicht op mekaar; net speldekoppen. Aye Aye weet veel interressants te vertellen over de site, maar ook over haar volk de Pa’o. Ze spreekt vrij goed Engels, want ze studeert aan de universiteit van Taunggyi.
Op de terugweg komen we in een giga-file terrecht richting centrum Taunggyi : dit heeft alles te maken met het ballonfestival, wat veel volk op de been brengt. We krijgen 15min om ons even op te frissen in het hotel, het eenvoudige KBZ hotel, en vertrekken dan richting festival. Tan Zen zet ons eerst af bij een typisch Birmees eethuisje waar we een lekkere viscurry met rijst eten voor in totaal nog geen 3,5 eur.
Op de festivalweide, die ietsje buiten de stad gelegen is al een serieuze massa op de been en er komen er nog bij. We spreken met Tan Zen af dat we om 23u terug bij de auto zijn en gaan op pad. Normaal begint men rond 19u en rond 21.30u gaan de spectaculaire modellen de hoogte in. We kuieren door de festiviteiten : veel kleurige lichtjes, kermisattracties, eet- en drankstalletjes, groepjes muzikanten die hun ballon komen aanmoedigen, … Jammer genoeg begint het te druppelen en na een tijdje gaat dit over in een gezapige regen. We gaan binnen in een overdekte tribune, waar blijkbaar het organisatiecomitĆ© zich bevindt en waar men ook het handvol buitenlanders gewapend met fototoestellen toelaat. Van hieruit hebben we een goed zicht op het terrein en kunnen we een paar mooie sfeerbeelden maken. Na drie uur wachten houden we het voor bekeken; het is nu wel gestopt met regenen, maar de hardnekkige laaghangende bewolking (we zitten hier natuurlijk in bergen) maakt dat er geen ballons mogen opstijgen. Jammer, maar helaas…
Donderdagmorgen gaat het dan richting Pindaya. Dit is het gebied van de Da’nu bevolking. Een prachtige rit, met onderweg mooie plaatjes van ossewagens, boeren op hun land en de veemarkt in Heho. In Pindaya bezoeken we het indrukwekkende grottencomplex met een 8000-tal gouden buddhabeeldjes : zeer sfeervol. Het is ook een belangrijk pelgrimsoord, dus we worden omringd door een massa Birmese pelgrims. Gelukkig steken we door onze Westerse gestalte een stukje boven de meute uit zodat we alles kunnen zien. Lunchen doen we in het mooie Green Tea restaurant aan de rand van het meertje in Pindaya.
Omstreeks half drie komen we aan in de Dream Villa in Kalaw, de “Pine village” want omringd door pijnboombossen. Het is ondertussen terug beginnen te regenen, dus we besluiten wat te relaxen in het hotel. Hopelijk stopt het straks met regenen, want vanavond is het volle maan feest.
En de het houdt inderdaad op met regenen : In het klooster achter het hotel klinkt muziek en gejoel. Blijkt dat men hete luchtballonnen gaat oplaten : ballonfestival in het klein dus! De tegenvaller van gisteren wordt zo helemaal goedgemaakt. Vermits dit veel kleinschaliger is kunnen we het van dichtbij meemaken. Er worden honderden kaarsjes aangestoken op een bamboe frame ; dit wordt aan de ballon vastgemaakt en gaat zo mee de hoogte in : spectaculair! Maar, veel te zwaar: binnen enkele seconden na opstijgen stort het gevaarte terug neer. Dat is effe schrikken; gelukkig staan we veilig tussen de stupas. Ondertussen gaat onder luid gejoel een tweede ballon de hoogte in langs de andere zijde van het klooster. Deze gaat wel verder de hoogte in, met spetterend vuurwerk. Terug op de hotelkamer blijkt er nog een derde ballon klaargemaakt te worden, en deze is nog groter. We kunnen alles goed volgen van uit ons raam. Dit is echt een onverwachte afsluiter van de dag.

Comments are closed.