31/10 – Kanazawa

12:50 pm Op reis

Eindelijk is de zon er terug! We gaan na het ontbijt meteen op pad naar de Omi-Cho markt, die zich vlakbij ons hotel bevindt. Hier wordt vooral verse vis verhandeld, maar ook andere verse producten, zoals groenten. Vandaar lopen we verder naar het geisha district. Dat is in Kanazawa uitzonderlijk goed bewaard gebleven, vermits de stad tijdens de tweede wereldoorlog gespaard is gebleven van bombardementen. Het is een gezellige buurt. We bezoeken hier ook het Shima huis, dat helemaal bewaard werd zoals in de tijd van de geisha’s. In een prachtig theesalon met zicht op één van de tuintjes drinken we een lekkere Matcha thee met een lokale zoetigheid.

Tegen dat het te druk begint te worden gaan we verder richting het kasteel en de bijhorende tuinen. Het kasteel van Kanazawa ziet er weer helemaal anders uit dan dat van Matsumoto. We genieten van de verschillende uitzichten in het omliggende park. Na de lunch volgt het hoogtepunt van Kanazawa, de Kenroku-en tuin, één van de mooiste van Japan. We hebben geluk: ook hier is er al wat herfstpracht te bewonderen. Dit hadden we nog niet verwacht in de lager gelegen gebieden.

Nadien wandelen we tot aan het museum voor hedendaagse kunst dat gedeeltelijk gratis te bezoeken is. Een belangrijke en grappige aandachtstrekker is “Het Zwembad” van Leandro Erlich: als je in het water kijkt zie je andere mensen van op de bodem naar boven kijken. Heel gek! Uiteraard is dit een trukje, want er staat slechts 10cm water in op een glazen bodem, waaronder andere mensen kunnen lopen. Ook “De Wolkenmeter” van onze eigen Jan Fabre staat boven op het dak te blinken in de zon.

We bezoeken daarna ook nog het D.T. Suzuki museum, een eerbetoon aan de persoon die zenboeddhisme introduceerde in het westen. Een zeer sfeervol complex : een gebouw met strakke lijnen binnen een mooie zentuinjes omkaderd door de prachtige herfstkleuren van het grotere park er rond.

De oude samoerai wijk is onze laatste stop van de dag, enkele pittoreske straatjes met authentieke houten huizen, waar vroeger de samoerai woonden.

Voor vanavond hebben we gereserveerd in een izakaya die gespecialiseerd is in vis en zeevruchten, want dat is nog een “must do” in Kanazawa.

Comments are closed.