4 – 6 November – Via de Ribera del Duero streek naar Burgos

2021 Spanje, Op reis Geen reactie

Ten zuiden van Burgos ligt de Ribera del Duero; hier maken ze niet alleen lekkere wijn, maar liggen ook een paar mooie Middeleeuwse dorpjes. Peñaranda de Duero is er eentje van. Op de middeleeuwse plaza staat een geklasseerde gotische schandpaal. Het aangrenzende paleis van de Condes de Miranda in Plateresco en Mudejar stijl is schitterend. We beklimmen ook de heuvel achter het dorpje tot aan de overblijfselen van de burcht uit de 10de eeuw, die mee moest helpen bij de verdediging van Castilla tegen de Moren van Al Andalus.

Na de middag doen we nog een blitsbezoek aan de Romeinse site van Clunia.

In Burgos, de stad van El Cid, worden we verwelkomd door de oorverdovende klokken van de mooie gotische kathedraal. 

Het is een erg gezellige en levendige stad, ondanks de kou.

Peñaranda de Duero – Castillo
Peñaranda de Duero – Paleis van de Condes de Miranda
Romeins theater van Clunia
Burgos – kathedraal
Burgos – kathedraal
Burgos – Rodrigo Díaz de Vivar, El Cid Campeador

2 – 4 November – Ávila

2021 Spanje, Op reis Geen reactie

Ávila ligt op meer dan 1100 m hoogte; en wordt omgeven door een omwalling van  de 13de eeuw die nog grotendeels intact is. We bezoeken de prachtige versterkte kathedraal en maken een wandeling op de muren en langs talrijke middeleeuwse paleizen.

De omwalling van Ávila
Ávila – De verstrekte kathedraal
Ávila – kathedraal

1 – 2 November – San Lorenzo de El Escorial

2021 Spanje, Op reis Geen reactie

We rijden verder naar het noorden de provincie Madrid in. We maken een tussenstop voor een wandeling aan de voet van de Sierra de Guadarama in de vallei van Fuenfría. ’s Middags eten we bij het haardvuur: het is hier een pak kouder dan in Toledo. 

De volgende dag bezoeken we het gigantische koninklijke klooster El Escorial, gebouwd in opdracht van Felipe II. We wandelen door de vele prachtige koninklijke vertrekken met schitterende kunstwerken.

Vallei van Fuenfría
El Escorial