30 Oktober – 1 November – Toledo

Op reis Geen reactie

Tussen de buien door bezoeken we Toledo, de indrukwekkende 15de-eeuwse hoofdstad van de katholieke koningen Ferdinand en Isabella, en thuishaven van kunstschilder El Greco.

Toledo – Puente de San Martin over de Taag
Toledo – zicht op de stad met de kathedraal
Toledo – In het klooster van San Juan de los Reyes
Toledo – detail van “De begrafenis van graaf Orgaz” van El Greco, de centrale figuur is de schilder zelf
Toledo – Puerta de Cambrón

29-30 Oktober – de laatste etappe in Extremadura: Guadalupe

Op reis Geen reactie

We verlaten Extremadura via het klooster van Guadalupe, waar Columbus een goede vaart kwam afsmeken bij de zwarte Madonna. Het weer is intussen gekeerd, gelukkig dat we in de parador rechtover het klooster verblijven en dat het bezoek binnen is te doen.

Zicht op het klooster van Guadalupe vanuit onze hotelkamer

25-29 Oktober – Merida en Trujillo

Op reis Geen reactie

We rijden van Monfragüe via Cáceres naar Merida. In Cáceres bezoeken we de oude stad, waar de conquistadores na hun “veroveringen” in de nieuwe wereld zich rijk geplunderd kwamen vestigen. Na de lunch strekken we onze benen in natuurreservaat Los Barruecos, een waterpartij omgeven door rotsblokken. Hier zijn naar het schijnt enkele Game of Thrones scènes opgenomen.

In Merida checken we in in ons hotel aan het centrale plein, de Plaza España. Emerita Augusta was in Romeinse tijden de belangrijkste stad van dit deel van Spanje, en dat is overal te zien, met als absoluut hoogtepunt het theater. Het museum met Romeinse kunst is ook één van de mooiste, het is terecht het derde vaakst bezochte museum van het land, na het Prado en het Guggenheim.

Onderweg naar Trujillo bezoeken we nog het natuurreservaat van Cornalvo, met een Romeinse dam, en opnieuw vele rotsblokken. De droogte heeft hier wel huisgehouden, waardoor de plassen grotendeels droog staan.

Trujillo is bezette stad. Er vindt immers een Spaans-Portugese top plaats en de oude stad is deels afgesloten. We geraken amper aan ons hotel, en wanneer we de volgende dag de stad bezoeken is het veel omwegen zoeken om de blokkades te omzeilen. Onze stappenteller doet overuren. We zien een mooi kasteel boven de stad, bezoeken de Santa Maria kerk, het geboortehuis van Fransisco Pizarro, de “veroveraar” van het Incarijk in Peru, en kuieren voor de rest rond in de oude straatjes, vaak op onze passen teruggestuurd door de Guardia Civil. Op het einde van de dag lukt het ons gelukkig terug in het hotel te geraken. Als we voor het avondeten terug buiten komen is alles terug open en lopen we vlot naar het uitstekende Restaurante Alberca.

Cáceres – poort tussen nieuwe en oude stad
Cáceres – portret van een Incaprinces op de gevel van een paleis
Los Barruecos
Romeinse theater van Merida
Merida – drankje op de Plaza España
Iberische varkens in Cornalvo
Wandelen in natuurreservaat Cornalvo
Trujillo – Plaza Mayor met ruiterstandbeeld van Fransisco Pizarro
Castillo van Trujillo

22-25 Oktober – eerste dagen in Extremadura

Op reis Geen reactie

We rijden Extremadura in via Plasencia wat we even de kathedraal bezoeken en lunchen. De eerste overnachting is in Jarandilla de la Vera, waar we in de parador verblijven. In deze oude burcht verbleef keizer Karel V op weg naar het klooster van Yuste, dat we van hieruit gaan bezoeken. Hij sleet er zijn laatste levensdagen. We doen vanuit het klooster een mooie wandeling naar Gargante de la Olla.

In het nationale park Monfragüe blijven we twee nachten in Villarreal de San Carlos om er een hele dag te kunnen wandelen. Op de rode wandeling zien we talloze Vale Gieren, en passeren we een grot met prehistorische schilderingen tot wel 8500 jaar oud. Na de lunch doen we de groene wandeling door een mooie vallei waar we verschillende keren het pad kruisen met lokale herten.

Plasencia – kloostergang van de kathedraal
Klooster van Yuste
Wandeling naar Gargante de la Olla
Parque Nacional Monfragüe
Vale Gieren in Parque Nacional Monfragüe

20-22 Oktober – via Palencia naar Salamanca

Op reis Geen reactie

We rijden naar Salamanca, Castilla y Léon in. Onderweg stoppen we even in het stadje Palencia, om de kathedraal te bekijken en op de Plaza Mayor te lunchen.

We wandelen de volle dag doorheen Salamanca. Prachtige stad met indrukwekkende Plaza Mayor, dubbelkathedraal, Casa de Conchas, de universiteit, Monasterio San Esteban, de Romeinse brug over de Tormes, …

We gaan tweemaal in een heerlijke tapasbar avondeten, nl het Restaurante Casa de Comidas Montero: aanbevolen en goedgevonden.

Kathedraal van Palencia
Palencia – Plaza Mayor
Salamanca aan de Tormes
Plaza Mayor van Salamanca
Kathedraal van Salamanca
Kathedraal van Salamanca – fantasietje van de restaurateurs
Salamanca – Casa de Conchas
Universiteit van Salamanca
Universiteitsbibliotheek van Salamanca
Salamanca

« Vorige Berichten