25/11: Queen Elizabeth nationaal park deel 2 – Leeuwen!

8:27 pm 2018 Oeganda, Op reis

Om 7u hebben we al een afspraak met Dr. James, een wetenschapper die zich bezig houdt met het bestuderen van leeuwen in het noordelijke deel van het park. Een aantal leeuwen draagt namelijk een halsband met een zender, zodat ze gemakkelijk kunnen opgespoord worden. Ter ondersteuning van de bescherming van de leeuwen worden trackings met toeristen georganiseerd. Met de opbrengst worden bijvoorbeeld hoge hekken rond de dorpen geplaatst, zodat de leeuwen het vee niet meer kunnen aanvallen. We gaan op pad met de Dokter ( zijn baas is een Duitser, vandaar deze titel) en al gauw komt het eerste signaal binnen. We rijden offroad de savanne op en komen al gauw bij een mannetjesleeuw en een leeuwin, die liggen te luieren in de zon. Volgens de gps gegevens heeft het mannetje op een dag tijd een enorme afstand afgelegd, vanuit de savanne van Virunga NP in Congo. Na een tijdje ligt hij dan ook zwaar te snurken. Vermits hier niet veel meer te beleven valt gaan we op zoek naar andere leeuwen. Deze keer zijn het een leeuwin en 7 welpen van ongeveer een jaar oud. We zien eerst de even koppen boven het gras uitsteken, de leeuwin bevindt zich een eindje verder. Naar gelang het warmer wordt staan de leeuwen één voor één op om zich in de schaduw te gaan leggen, waar ze gaan doen wat leeuwen goed kunnen overdag: slapen.

We rijden dan naar een kratermeer dat zich midden in het park bevindt en waar er reeds sinds de 15de eeuw zout gewonnen wordt. Een mooi uitzicht met vele flamingo’s.

Nadat we Dr. James afgezet hebben rijden we via een ontzettend hobbelige weg naar de zuidkant van het park, naar de Ishasha sector ten zuiden van het Edward Meer. Het is zeer rustig op deze weg, het enige wat we tegen komen is een paar waterbokken, kob en twee kroonkraanvogels, één van de nationale symbolen van Uganda.

Een gids van een safarivoertuig dat in de andere richting rijdt geeft aanwijzingen waar we de fameuze boomklimmende leeuwen kunnen vinden. Daar rijden we onmiddellijk naar toe, want mogelijk keert het weer en dan komen ze uit de boom. We treffen een troep van 6 leeuwen aan in een grote boom: een mannetje dat lui zijn poten naar beneden laat hangen, twee leeuwinnen en 3 welpen van een jaar oud. Heel speciaal is dit!

Vandaar gaat het naar onze verblijfplaats in het zuiden: de Enjojo Lodge, blijkbaar eigendom van een Belgische, maar die bevindt zich momenteel in Kampala. Alweer een mooie locatie, deze keer aan een moeras. Het open hoofdgebouw kijkt uit over een waterplas, waar regelmatig watervogels langskomen. We genieten van het uitzicht tijdens een luie vrije middag. Voor het diner staat een superverse Tilapia uit het Edward Meer op het menu: heerlijk!

Comments are closed.