27-28/11: Lake Mutanda – Golden monkeys in Mgahinga NP

8:25 am 2018 Oeganda, Op reis

Na de toch wel zware gorilla tracking besluiten we een dagje te relaxen aan het meer. De omgeving is hier zo mooi; daar willen we van genieten. We doen dus een hele dag niets dan lezen, turen naar de vulkanen achter het meer en uitrusten. Vandaag even geen “Afrikaanse massage” in de auto.

De volgende dag staan we weer fris en monter op om naar het Mgahinga NP te trekken.  Dit nationaal park maakt deel uit van de grotere Virunga Conservation Area. Deze strekt zich uit over drie landen: Uganda, Rwanda en Congo. Het Mgahinga park bevindt zich op Ugandees grondgebied en bestrijkt de volgende drie vulkanen: Muhabura (de hoogste met 4127m), Gahinga langs de Rwandese grens en Sabyinyo op het drielandenpunt. Deze drie vulkanen zijn niet actief; de enige twee actieve Virunga vulkanen bevinden zich in Congo en barsten ongeveer iedere twee jaar uit, waarbij meer dan eens slachtoffers vielen in de stad Goma en omgeving.

Op de flanken van deze vulkanen leven de berggorilla’s (net als in Bwindi) en de enige overblijvende groepen golden monkeys, die elders uitgestorven zijn. En deze aapjes zijn vandaag ons doel. Om half negen gaan we op pad met ranger Michael en nog een Canadees koppel. Het pad gaat gradueel omhoog op de flanken van de Gahinga vulkaan. We krijgen een paar mooie vergezichten op het Mutanda meer en op de toppen van de Sabyinyo en de Gahinga. De vegetatie is heel anders dan het regenwoud in Bwindi; hier bevindt zich een groot Bamboewoud, de favoriete vegetatie van de golden monkeys. Na ongeveer een uur en een kwartier stappen komen we aan bij de aapjes. Het zijn wollige aapjes met een karakteristieke goudkleurige rug en kaken. Ze trekken zich van ons niets aan, hun prioriteit is eten. Ze zitten overal rondom ons in de bomen. Uiteindelijk blijkt het een groep van 60 te zijn. Na een uurtje nemen we afscheid van de groep en beginnen aan de afdaling (we zaten ongeveer op 2700m hoogte). Onderweg begint het een beetje te regenen; we hebben dus geluk gehad met ons bezoek.

Terug in de lodge eten we onze picknick op en boeken voor 17u een boottochtje met een traditionele kano. We varen tussen de verschillende eilandjes op het meer en zien een paar watervogels zoals aalscholvers en grijze pelikanen. Heel eventjes krijgen we ook een otter te zien, maar die duikt al snel weer weg. Tegen dat de zon begint te zakken, zien we ook meer en meer vissers die met net zo’n primitief bootje als wij op het meer dobberen.

Het is een mooie avond, dus we genieten nog een laatste keer van het prachtige uitzicht op het meer en de Virunga’s.

Comments are closed.