11/11 Uitstap naar Huilo Huilo Natuurreservaat

12:45 am 2019 Chili, Op reis

We hebben voor vandaag een daguitstap geboekt naar het Huilo Huilo Natuurreservaat. Dit bevindt zich 80km ten zuiden van Pucón op het circuit van de 7 meren.
Buiten ons zijn er nog 10 vrolijke Chilenen in ons busje. Vicente, onze gids is een jonge kerel die erg van zijn streek houdt en heel veel af weet van de lokale flora en fauna.
Onderweg bezoeken we een typisch oud kerkje in Panguipulli, helemaal in hout. Hier geen koloniale slagroomtaarten zoals elders in Zuid-Amerika, maar bescheiden, ranke houten bouwwerken. Boven het altaar geen stenen beelden, maar een grote houten sculptuur.
Na een aantal stops met uitzicht op één van de meren, komen we aan bij de Huilo Huilo waterval. In de taal van de Mapuche betekent Huilo Huilo zoveel als “groot gat”. Het water van de rivier wurmt er zich namelijk door een smalle rotswand en stort zich met een enorme kracht naar beneden in een groot gat : dit is één van de meest spectaculaire watervallen die we al gezien hebben. We wandelen ook nog naar een tweede waterval, El Salto del Puma. De vulkaan die dit park overschaduwt, zijn er eigenlijk twee : Mocho y Choshuenco. De hoogste top is niet actief, maar ernaast is een trapezium vormige tweede krater, de Mocho, en die is wel actief.
Lunchen doen we in een lokaal restaurantje “La Nueva Rosa”, waar we een traditionele cazuela eten, een soort rijkelijke maaltijdsoep. Eén van de vrolijke Chileense dames legt uit hoe we dit moeten eten. Eigenlijk zijn het twee gerechten in één: je legt de groenten, aardappelen en kip op een apart bord. Dan eet je eerst de soep, en dan de rest. ’t Is in alle geval lekker.
Na de middag wandelen we nog door een park met hertjes en everzwijnen; niet echt speciaal want het zijn twee soorten die uit Europa werden ingevoerd en hier apart zijn gezet om de rest van de natuur niet verder te storen. Voor de Chilenen zijn deze dieren natuurlijk wel exotisch. Op hetzelfde terrein ligt ook het Museo de los Vulcanos. Dat laatste is een modern bouwwerk, helemaal opgetrokken uit vulkanisch gesteente, zodat het er binnen erg koel is. Dat laatste is goed voor de archeologische vondsten die er tentoongesteld worden, maar wel een beetje koud voor ons. Het interessante museum herbergt één van de belangrijkste collecties van voorwerpen van de Mapuche en andere indianenstammen die Chili bevolkten.
De laatste stop is bij het Magic Mountain hotel. In Huilo Huilo staan er zo een paar futuristische sprookjeshotels. De Magic Mountain is een houten berg, die helemaal beplant is met bomen en waar van op de top een waterval naar beneden stort. Speciaal!
We sluiten de dag af in Pucón bij Trawen, waar we alweer een heerlijke maaltijd verorberen.

Huilo Huilo
Huilo Huilo waterval

Comments are closed.