14-17 november Galapagos – Isla Santa Cruz – Galapagos Suites

5:14 pm 2023 Ecuador, Op reis

Na een betrekkelijk rustige zeereis komen we weer aan in de haven van Puerto Ayora op het eiland Santa Cruz. Dit eiland is het hoofdeiland van de Galapagos van waaruit de meeste cruises vertrekken. Puerto Ayora is dan ook een stuk drukker en meer toeristisch dan Puerto Villamil.

We gaan een lokale schorpioenvis eten bij Fra Fré het favoriete restaurant van de eigenares van ons hotelletje. Lekker!

De volgende dag hebben we afgesproken met de taxichauffeur die ons naar het hotel bracht om naar El Chato in de hooglanden te rijden. In het privé reservaat van de El Chato ranch wandelen we tussen de befaamde reuzeschildpadden. Er zijn er heel veel en ze zijn echt indrukwekkend. De oudste is tussen 170 en 180 jaar oud. Het grootste deel van het jaar leven ze hier in de hooglanden, maar in december zakken ze af naar de kust om hun eieren te leggen in het warme zand. De jonge schildpadden blijven de eerste jaren in het kustgebied om daarna de hooglanden in te trekken. Die eerste jaren zijn ze ook het meest kwetsbaar, zodat ook hier in Santa Cruz een kweekcentrum werd opgericht. We bezoeken ook nog de lavatunnels op het einde van de wandeling.

Terug in Puerto Ayora wandelen we langs het vismarkt je waar de pelikanen op post zijn om de restjes mee te pikken. Ook liggen er overal weer zeeleeuwen te luieren: op de stoep, op een bankje, in een bootje. Grappig! Na een lunch aan het vissershaventje van Puerto Ayora gaan we op weg naar Tortuga Bay. Een wandelpad van 2,5 km door een bos van reuze cactussen brengt ons aan een afgelegen hagelwit strand, waar we leguanen, pelikanen enz spotten. Aan het einde van het strand is er een mangrove met daarachter een beschutte kreek waar er gesnorkeld en gezwommen wordt. Een leuke wandeling, maar ondanks de bewolking ook weer heel warm, zodat het frisse pintje achteraf op het terrasje van Rock in Puerto Ayora deugd doet. Het is hier zo gezellig dat we hier ’s avonds terugkeren voor het diner.

De volgende dag staat een trip naar de eilanden Santa Fe en Plaza Sur op het programma. Maar door tests op de vogelgriep blijkt Santa Fe gesloten te zijn. Vanaf het kanaal van Itabaca, de zee-engte tussen Baltra en Santa Cruz vertrekken we met een redelijk luxueus yacht richting de Plaza eilanden. Op het zuidelijke eiland gaan we aan land en genieten van het kleurrijke landschap: een roodkleurige vetplant bedekt de bodem en daartussen staan grote cactussen die het territorium zijn van de gele landleguanen. Ook nesten hier zwaluwentaart meeuwen; prachtige zwart-witte meeuwen met pikzwarte ogen. Die hebben ze nodig om ’s nachts te kunnen zien, want dit is de enige meeuw die ‘ s nachts actief is. Dit om te voorkomen dat ze belaagd worden door de talrijke fregatvogels, die erom bekend zijn dat ze liefst prooi stelen.

We zien ook nog blauwvoetgenten, keerkringvogels, Galapagospijlstormvogels, sierlijke Nazcagenten en een zeer actieve zeeleeuwenkolonie. Geweldig!

Terug aan boord wordt een warme snack geserveerd en dan zetten we terug koers richting Itabaca kanaal. Daar gaan we langs de rotsen snorkelen: vele kleurrijke vissen hier! Jammer genoeg is er een probleem met mijn (Anne) snorkel, waardoor mijn snorkel avontuur beperkt is. Maar geen nood: Wim heeft mooie onderwaterfoto’s! Nog een lekkere lunch aan boord van het yacht en dan terug naar Puerto Ayora. Hier maken we nog een wandeling naar het Darwin Center, maar gezien het al vrij laat is besluiten we het niet meer te bezoeken.

De ochtend dat we terug naar Quito vliegen regent het. We laten ons plan om nog eens naar het marktje te wandelen dan maar varen en relaxen wat in het hotel.

Comments are closed.