28-29 okt – De hooglanden: Antsirabé tot Fianarantsoa

3:06 pm 2012 Madagascar, Op reis

In Antsirabé doen we een kort stadsbezoek. Het Thermenhotel is erg chique: gerestaureerde oude glorie. Enkele km (maar wel even rijden door de slechte weg) buiten de stad gaan we een wandeling maken rond het kratermeer van Tritriva. Er zouden zich ooit twee geliefden hebben in gestort, getuige daarvan onderaan de klif zijn de twee boompjes waarin de geliefden veranderden na hun sprong. Ze zouden nog bloeden als je er een tak van zou snijden?? Terug in de stad bezoeken we voor de lunch nog twee ateliertjes: eentje waar uit recuperatiemateriaal speelgoedfietsjes en -autootjes worden gemaakt, en een ander waar allerlei wordt vervaardigd uit zeboehoorns uit het slachthuis. Nog een laatste pizza/spaghetti op het terrasje van Chez Jenny (het resto van The Green Park) en we gaan op weg naar Ambositra.

Pousse-pousse standplaats in Antsirabé

Kratermeer van Tritriva nabij Antsirabé

De weg loopt zoals overal in de hooglanden doorheen de rijstvelden en de afgebrande bossen (voor de houtskool). Dat laatste is een beetje deprimerend als je weet hoe moeilijk het milieu het hier heeft, en ook al omdat zo het hele land op termijn aan erosie (en verlies van de vruchtbare toplaag) wordt blootgesteld. Geen goede vooruitzichten voor de lokale bevolking zo, maar dat beseffen ze nog(?) niet.

In Ambositra toegekomen is de lucht toegetrokken. Het is zondag dus het stadje ligt er een beetje stil bij als we onze benen gaan strekken tijdens een wandelingetje vanuit ons hotel l’Artisan.

De volgende dag (29/10) bezoeken we nog een houtsnij-atelier voor we weer de baan opgaan. Leuk om zien hoe handig ze hier zijn in het productieproces, maar de grondstoffen zijn de zeldzame hardhoutsoorten waarvan de ontginning weerom ethisch nogal moeilijk ligt.

Op weg naar Fianarantsoa

Tijdens de rit naar Fianarantsoa regent het wat, maar als we aankomen aan hotel Manananananananadingeskes (al die lange namen hier…) is het terug uitgeklaard. We bezoeken met Patrick de oude stad, die recent mooi gerestaureerd is. Weer wat anders! Bij een lokale fotograaf vinden we eindelijk postkaarten en in de post kopen we ook zegels: check, check! Nu nog schrijven en versturen…

Oude stad, Fianarantsoa

Straatbeeld Fianarantsoa

Comments are closed.