08-09 nov : Met de fiets door Bagan

12:32 pm 2014 Myanmar, Op reis

De site van Bagan besluiten we op ons eigen thempo te verkennen per fiets. We verblijven in New Bagan; vandaar is het zo’n 3 km naar Old Bagan. We fietsten ’s morgens, als het nog betrekkelijk koel is, in één stuk naar old Bagan. Daar bezoeken we ondermeer de Ananda tempel, één van de mooiste. Maar ook nog een hele rits andere tempels: sommige gewoon indrukwekkend van architectuur, anderen hadden prachtige fresco’s en één andere kon dan weer beklommen worden. Boven was er dan een adembenemend uitzicht.
’s Middags lunchen we bij Star Beam, waar we een lekker vers limoen-met-gember en limoen-met-verse munt sapje bij drinken.
Tegen 16u zijn we terug aan het hotel en nemen we nog een zalig frisse duik in het zwembad.
De tweede dag is het nóg warmer, want nu zijn de laatste slierten wolken van de voorbije regendagen echt verdwenen. We fietsen nu langs een minder bezochte route, richting het dorpje Minnanthu, maar dit laten we links liggen en fietsen nog verder door tot aan de panoramatoren van Bagan, een controversieel bouwwerk, want het kostte Bagan de erkenning door Unesco als werelderfgoed. Wim gaat toch naar boven om een mooie panoramafoto te maken.
Daarna bezoeken we enkele tempels met prachtige oude fresco’s, allemaal van de 11de tot 13de eeuw. Voor de laatste pagode vóór de middag moeten we een heel stuk het veld in fietsen over een aarden weg. Doordat het een stuk warmer geworden is, zijn er toch al vrij zanderige stukken bij. Maar we blijven overeind en worden beloond door een schitterend uitzicht van op het bovenste terras van de tempel.
Terug in het dorpje ploffen we neer op het eerste terrasje van een lokaal eettentje en bestellen een lekker vers sapje. We eten er nog een eenvoudige lokale maaltijd. Daarna maken we nog een wandelingetje door het dorpje en gaan weer op pad met onze fiets.
We bezoeken nog één pagode onderweg naar New Bagan en zetten dan koers naar een terrasje langs de Irrawady rivier. Het uitzicht is weer grandioos en het verse watermeloensap smaakt heerlijk na onze inspanningen in de hitte. Grof geschat hebben we vandaag toch zo’n 30km in de benen zitten!
We besluiten de rest van de namiddag te relaxen. Morgen moeten we vroeg opstaan : om 4.30u komt een taxi ons ophalen om ons naar de jetty te brengen. Om 5u schepen we in op de ferry naar Mandalay : dat is ongeveer 8 à 10u varen.

Comments are closed.