10-11/11 – Isimangaliso Wetlands : Makakatana Bay Lodge

5:46 pm 2015 Zuid-Afrika, Op reis

De eerste dag staat een boottocht over het estuarium van St Lucia op het programma. Michael, onze ranger rijdt met ons naar een plaats waar de boot ons zal komen oppikken. Het meer stond vroeger in verbinding met de oceaan, waardoor het uit zout water bestaat. Dat zorgt voor een unieke fauna. Warwick, onze enthousiaste schipper vertelt honderduit over wat er onderweg allemaal te zien is: hippo’s, krokodillen en een grote variëteit aan watervogels. Er zouden ook haaien zitten, maar die laten zich vandaag niet zien. In de verte zien we een grote rookpluim: weeral brand? Michael legt uit dat dit gecontroleerde branden zijn: voor de start van de regens brandt men stukken grasland af, zodat er als het regent vers gras kan groeien.

We lunchen op de oever met zicht op de hippo’s: slaatjes en worsten op de braai.

Zadelbekooievaar

Zadelbekooievaar

’s Avonds staat er nog een nightdrive op het programma. Jammer genoeg zien we geen luipaarden, maar het is toch een leuke ervaring.

Onze laatste volle dag in Isimangaliso gaan we de overkant van het meer verkennen : de zogenaamde “Eastern Shores” liggen tussen het estuarium en de Indische Oceaan. Hier bevindt zich de hoogste begroeide duinengordel van de wereld. Onderweg zien we weer heel wat wilde dieren, onder meer witte neushoorns mét hoorn deze keer. Omwille van het stropen werden de hoorns van alle neushoorns langs de westoever (waar onze lodge is) preventief verwijderd. Een moeilijke beslissing, maar wellicht de beste remedie tegen het stropen. In Hluhluwe Imfolosi Nationaal Park hier vlakbij (onze volgende bestemming) werden vorige maand alleen al 50 neushoorns afgeslacht alleen maar voor hun hoorn: verschrikkelijk is dat.

Uiteindelijk komen we aan op een duin boven een verlaten strand. Normaal kan je hier snorkelen en zelfs walvissen zien, maar er staat vandaag zoveel wind dat we het maar bij pootje baden houden. Tegen de lunch beklimmen we weer de duin om met het zicht op de oceaan te picknicken.

Perrier's Rocks

Perrier’s Rocks

Tegen we terug aan de lodge komen zijn er donkere wolken opgekomen: zou de langverwachte regen nu eindelijk komen? Tijdens de high tea vallen er inderdaad een paar druppels, maar wellicht niet genoeg voor de kurkdroge natuur hier. Jammer genoeg zullen we ons laatste avondmaal in Makakatana dus niet in de boma (vuurplaats) kunnen nemen. 😖

Sterrenhemel boven onze badkamer

Sterrenhemel boven onze badkamer

Comments are closed.