23/11 : Natuur en koffie in Selva Negra

4:20 am 2016 Nicaragua, Op reis

Na het ontbijt gaan we op pad met een gids van Selva Negra voor een “nature walk”. Een Amerikaanse man en zijn zoon gaan met ons mee. Onze gids is tamelijk onervaren en moet voor ieder vogeltje in zijn vogelgids zoeken en is dan nog niet zeker welke we juist zien. Er was wel veel wind omwille van de ontkiemende orkaan aan de andere kant van het land, waardoor er sowieso weinig vogels te zien zijn. Geen geslaagde toer dus, want als we de rest van de voormiddag onder ons twee verder wandelen zien we meer.

Na de middag gaan we op pad met een andere gids. We doen de koffietoer met José. Eerst gaan we met de truck naar de plantage waar we het hele proces van pluk tot kopje uitgelegd krijgen. We zien de machines en installaties voor spoelen, fermenteren en drogen, een wandelen langs het dorpje van de werknemers. Gelukkig is het net het seizoen van de pluk, dus hebben we de kans om naar het binnenhalen van de pluk te gaan kijken. We rijden met de truck een eind verder de plantage in en zien er enkele van de ruim 800 seizoenarbeiders aan het werk. Een unieke ervaring. We zijn onder de indruk van het harde labeur om alle zware zakken met geplukte bonen op te laden. We zullen bij onze volgende kop koffie denken aan alle moeite die in ons vanzelfsprekende kopje is gekropen. Als kers op de taart krijgen we nog een echte proeverij onder de deskundige begeleiding van José en praten we nog even na over de super interessante toer met de andere 5 deelnemers.

Comments are closed.