30/11-1/12 : León en zonsondergang op de Télica vulkaan

4:26 pm 2016 Nicaragua, Op reis

​We vertrekken uit het relaxte Rancho Esperanza met dezelfde taxichauffeur van drie dagen eerder richting León, de studentenstad van Nicaragua. We nemen er onze intrek in het Belgische reiscafé/hostal Via Via. Na de lunch gaan we op verkenning. León is een stad die ons meteen bevalt: minder steriel dan Granada, meer levendig. Er zijn vele koloniale kerken en we wandelen langs het huis van de beroemde dichter Ruben Dario. Verderop is er een verrassend mooi museum, het Kunstencentrum van de Fundación Ortiz- Gurdian, waar er een overzicht gegeven wordt van vooral de Centraal- Amerikaanse kunst, alsook de koloniale ( vooral Europees – religieuze) kunst en een tijdelijke tentoonstelling van litho’s van Chagall, Dalí en Miró. Interessant.

Daarna wandelen we verder naar de Parque Central en de kathedraal. Op het centrale plein is het een drukte van belang; men is er bezig met de voorbereidingen van het feest van de onbevlekte ontvangenis van María (La Purisima, in heel Nicaragua erg gevierd), waarvoor allerlei opstellingen gemaakt worden ter verering van María door verschillende verenigingen. Ook staat er een grote reus opgesteld voor het stadhuis. We bezoeken de kathedraal en beklimmen achteraf ook het dak. Van hier heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad en de vele vulkanen rond de stad. Achteraf doen we nog een terrasje in het café van de dichters, waar Dario ook al eens een pintje kwam drinken. Na een verfrissende douche gaan we eten in de Via Via (Wim stoofvlees met frietjes).

Het ontbijt in de Via Via gaat op zijn Nica’s : traaaaaaaaaaag! Gelukkig hebben we tijd. We nemen de taxi naar de oude indigene wijk, Sutiaba. Daar zouden we buiten een mooie kerk ook twee oude ruïnes moeten kunnen bezoeken. Echter de eerste is verstopt achter een hek, en de tweede kunnen we niet vinden. Dan maar terug naar het centrum. We wandelen via de Parque Central, de markt en enkele oude sandinistische muurschilderingen naar de Calvario kerk. Die staat wat hoger en heeft ook een aantal muurschilderingen. Vandaar terug naar de Via Via voor een vroege lunch, want om 14u moeten we bij Quetzaltrekkers zijn voor de Twilight tour naar de actieve vulkaan Télica. Quetzaltrekkers is een non-profit organisatie die toeristische activiteiten organiseert ten voordele van lokale projecten. De trip met een 4×4 naar de voet van de krater duurt ongeveer anderhalf uur. Onze gids is Carina, een Oostenrijkse die tijdelijk voor de organisatie werkt, en er is ook nog Duitse Theresa die ook in León werkt, als psycholoog in de gevangenis. We stappen ongeveer 45 minuten tot aan de rand van de krater. Daar stijgt een grote dampende rookpluim uit op, precies heksensoep. De rook ruikt naar zwavel. Télica is sinds november vorig jaar erg actief, toen heeft hij zelfs wat vulkanische stenen uitgespuwd. Sindsdien wordt de vulkaan goed gemonitord, zodat we gerust mogen zijn dat er momenteel geen gevaar is. Het zicht op de krater is adembenemend. Vandaar stappen we verder door een oude krater (er zijn er drie) naar een uitzichtspunt voor de zonsondergang. We hebben zicht op de hele rij vulkanen tot aan Momotombo, die momenteel ook erg actief is. Door de wolken en de ondergaande zon krijgen we een prachtig kleurenspel te zien terwijl we het lekkere broodje dat we kregen opeten. Met zaklampen dalen we terug de krater af. Tegen 20u zijn we terug in León. Na het douchen drinken we er nog eentje op deze mooie uitstap. We zijn op deze reis bovenop vier vulkanen geweest, maar elke van deze belevenissen was uniek: Mombacho voor zijn nevelwoud, Masaya voor de kolkende lava, Cosiguïna voor de prachtige natuur en het uitzicht op het kratermeer en de omgeving en nu Télica voor de dampende krater en de zonsondergang op de andere vulkanen bij León.

Comments are closed.