9-10/11 : Aankomst in Entebbe en naar Jinja

7:16 pm 2018 Oeganda, Op reis

Stroomversnellingen op de Nijl vanop ons terras in Jinja

Onze vlucht naar Uganda gaat rechtstreeks vanuit Brussel naar Entebbe, met een tussenstop in Kigali- Rwanda. Het is een dagvlucht dus we zien hoe we over de onmetelijke Sahara vliegen. Gedurende uren zie je niets dan zand uit het vliegtuigraampje. Ter hoogte van Zuid-Sudan wordt het landschap groener; we komen aan in het groene hart van Afrika. Tegen dat we in de internationale luchthaven van Entebbe landen is het pikdonker. De chauffeur van onze verblijfplaats staat ons al op te wachten. Op minder dan een kwartier arriveren we in de Via Via van Entebbe, aan het Victoriameer. We krijgen een mooie ruime kamer, die zich in een gebouw midden in een tropische tuin bevindt. Vermits het al vrij laat is besluiten we het ontdekken van het Reiscafe voor de volgende ochtend te houden. ’s Morgens worden we wakker met het zalige geluid van honderden vogels, die samen met ons wakker worden: yes! Het vakantiegevoel is nu compleet!

We ontbijten buiten onder de bomen waar de apen zotte kuren uithalen, geweldig!

Na het ontbijt staat onze chauffeur Moussa ons al op te wachten. We vertrekken meteen richting de hoofdstad Kampala (Entebbe was de koloniale hoofdstad), om daar onze Euros te wisselen. Het is slechts een twintig minuten rijden, maar zoals in alle grote steden krijgen we er af te rekenen met files! Gelukkig is er veel te zien onderweg; verschillende markten en enorm veel boda-boda’s, dat is de Ugandese versie van de motortaxi. Deze naam komt uit de tijd dat er veel over-en-weer verkeer was over de Tanzaniaanse grens en betekent eigenlijk gewoon ” border border” of “grens grens” in het Nederlands, maar de Ugandezen spreken dit een beetje anders uit.

Als we eindelijk voorbij Kampala zijn wordt de weg wat rustiger en rijden we door het groene Ugandese landschap met papyrus moerassen, koffieplantages en kleine dorpjes, waar de kinderen enthousiast naar ons zwaaien.

Tegen de middag komen we aan in “The Haven” bij Jinja. Deze mooie lodge ligt op een heuvel die uitkijkt over de stroomversnellingen op de Nijl. Deze zou even verderop aan het Victoriameer ontspringen. Dit is ondertussen achterhaald, want de bron van de Witte Nijl zou zich in Rwanda bevinden. Maakt allemaal niet uit, want het is hier gewoon prachtig. We doen het na de middag rustig aan en genieten van de mooie omgeving en spotten al een paar mooie vogels ( zoals een grote witzwarte neushoornvogel, een visarend en vele watervogels). In de bomen vlakbij zit een groep roodstaart apen. We maken nog een wandelingetje tot het dorpje vlakbij, tot groot jolijt van de vele kindjes. We eindigen de middag op het terras van de lodge en genieten van een lokaal pintje.

Ons eerste avondmaal is lekker maar nogal copieus, met naar onze smaak wat te weinig groenten. Gelukkig is er achteraf een ijsje met lekker vers fruit.

Morgen trekken we verder richting Sipi watervallen.

Comments are closed.