4-5 november – Quito

2023 Ecuador, Op reis Geen reactie

Na een lange vlucht komen we ’s morgens vroeg aan in Quito, de hoog gelegen (+1800m) hoofdstad van Ecuador.

We slapen in een gezellig hotel in een historisch gebouw met een patio in de levendige La Ronda buurt: la Casona de la Ronda. Het is nog vroeg dus onze kamer is nog niet klaar, dus we gaan eerst ontbijten.

Na een verfrissende douche zijn we klaar om het oude centrum te ontdekken. Pittoreske straatjes en pleintjes wisselen elkaar af. Quito is gesticht door de Spaanse conquistadores en dus bezaaid met koloniale architectuur. De kerken zijn bijzonder rijkelijk afgewerkt met heel veel bladgoud. Het is prachtig weer (ongeveer 20°) en het einde van de week van Todos Santos, dus er is veel volk op de been. Zeker op het centrale plein Plaza Grande is het aangenaam om de sfeer op te snuiven.

’s Avonds is de sfeer in La Ronda helemaal uitgelaten; de mensen zijn duidelijk in feeststemming. We wandelen begeleid door een bewaker van het hotel (wat op dit uur precies nog niet echt nodig is) naar een restaurant op de eerste verdieping van de Plaza Grande. Prachtig uitzicht hier! Het eten is lekker; een variant van de Peruviaanse keuken; alleen is het origineel toch nog beter.

Na het diner worden we netjes weer opgehaald en nu is het centrum bijna uitgestorven. Behalve op la Ronda, daar zit de sfeer er nog goed in! Maar de lange reis speelt ons parten, dus tijd om ons bedje op te zoeken.

We staan op met een staalblauwe lucht; perfect om de kabelbaan te nemen die ons tot op een hoogte van 3900m brengt, hoog boven de stad. Boven wandelen we een stukje richting de Pichincha vulkaan, waar we genieten van een paar schitterende uitzichten. Op 4100m hoogte staan 2 schommels van waaruit je de vallei kan bewonderen. Het is weer eens wat anders…

Terug beneden willen we de Capilla Del Hombre bezoeken van moderne kunstenaar Oswaldo Guayasamin. Maar helaas blijkt deze vandaag gesloten te zijn. Jammer…

We zakken dan maar af naar de botanische tuin in het La Carolina park.  Een zeer mooie tuin waar alle ecosystemen van Ecuador aan bod komen. In het grote park er rond is het een overrompeling van gezinnen die hier hun zondag komen doorbrengen. De sfeer is als van een festival.

We laten ons afzetten door een taxi aan de hoog gelegen basilica, aan de rand van de oude stad, vanwaar we terug afdalen richting Plaza Grande. Onderweg worden we verrast door een kletterend onweer: binnen de kortste keren is de straat herschapen in een rivier. Gelukkig staan we droog!

We schuilen in een cafeetje in één van de patios van het voormalige bisschoppelijke paleis; een aangename plek om de stortbui uit te zitten. Al bij al waren het 2 mooie dagen in Quito!