17-20 Oktober – Rioja Alavese

Op reis Geen reactie

We verblijven 3 nachten in de belangrijkste streek van de Rioja, de Rioja Alavese. Thema is wijn en architectuur.

Ons hotel Viura in Eskuernaga (Villabuena de Àlava in het Spaans) is een kubistisch brutalistisch design hotel. Het dorp bevat de grootste concentratie aan Bodega’s van de streek, dus krijgen we vele lokale wijntjes te proeven bij het diner. We gaan bij Izadi proeven en kopen.

Verder staan wijnproeverijen op het programma bij Marqués de Riscal, met een hotel van de Amerikaanse architect Frank Gehry, en bij Ysios, waar de wijnmakerij gehuisvest is in een prachtig gebouw van de Spaanse architect Santiago Calatrava. De wijntoer en bijhorende proeverij mogen er telkens ook zijn.

De benen strekken we in het dorpje LaGuardia en de nabijgelegen lagune, en de volgende dag aan de voet van de Cantabrische bergen die het slechte Atlantische weer uit het Noorden tegenhouden en de wijnbouw hier mogelijk maken. Om de architectuurgeschiedenis verder eer aan te doen stoppen we onderweg bij enkele prehistorische dolmens, waarvan de Rioja er vele heeft.

Proeven bij Izadi
Marqués de Riscal
Bodegas Ysios

16-17 Oktober – Hondarribia

Op reis Geen reactie

Onze lang verwachte road trip 2021 naar Spanje begint net over de grens tussen Frankrijk en Spanje in het Baskische havenstadje Hondarribia.

Heerlijk kuieren langs de haven en in het oude stadje is net wat we nodig hebben voor het eerste vakantiegevoel. Super lekker avondeten in de Pinxtos Bar Danontzat zet alvast ook de culinaire toon.

Na Hondarribia rijden we via de Baskische kust verder Spanje in. In Zumaia stoppen we even om er op het strand de bijzondere rotsformaties van Flysch te bewonderen. De rotslagen liggen daar verticaal en bestrijken over enkele honderden meters miljoenen jaren geologische geschiedenis.

Bestemming vandaag is de Rioja Alavese.

De oudste straat van Hondarribia
Haven van Hondarribia
De Flysch van Zumaia