22-25 Oktober – eerste dagen in Extremadura

Op reis Geen reactie

We rijden Extremadura in via Plasencia wat we even de kathedraal bezoeken en lunchen. De eerste overnachting is in Jarandilla de la Vera, waar we in de parador verblijven. In deze oude burcht verbleef keizer Karel V op weg naar het klooster van Yuste, dat we van hieruit gaan bezoeken. Hij sleet er zijn laatste levensdagen. We doen vanuit het klooster een mooie wandeling naar Gargante de la Olla.

In het nationale park Monfragüe blijven we twee nachten in Villarreal de San Carlos om er een hele dag te kunnen wandelen. Op de rode wandeling zien we talloze Vale Gieren, en passeren we een grot met prehistorische schilderingen tot wel 8500 jaar oud. Na de lunch doen we de groene wandeling door een mooie vallei waar we verschillende keren het pad kruisen met lokale herten.

Plasencia – kloostergang van de kathedraal
Klooster van Yuste
Wandeling naar Gargante de la Olla
Parque Nacional Monfragüe
Vale Gieren in Parque Nacional Monfragüe

20-22 Oktober – via Palencia naar Salamanca

Op reis Geen reactie

We rijden naar Salamanca, Castilla y Léon in. Onderweg stoppen we even in het stadje Palencia, om de kathedraal te bekijken en op de Plaza Mayor te lunchen.

We wandelen de volle dag doorheen Salamanca. Prachtige stad met indrukwekkende Plaza Mayor, dubbelkathedraal, Casa de Conchas, de universiteit, Monasterio San Esteban, de Romeinse brug over de Tormes, …

We gaan tweemaal in een heerlijke tapasbar avondeten, nl het Restaurante Casa de Comidas Montero: aanbevolen en goedgevonden.

Kathedraal van Palencia
Palencia – Plaza Mayor
Salamanca aan de Tormes
Plaza Mayor van Salamanca
Kathedraal van Salamanca
Kathedraal van Salamanca – fantasietje van de restaurateurs
Salamanca – Casa de Conchas
Universiteit van Salamanca
Universiteitsbibliotheek van Salamanca
Salamanca

17-20 Oktober – Rioja Alavese

Op reis Geen reactie

We verblijven 3 nachten in de belangrijkste streek van de Rioja, de Rioja Alavese. Thema is wijn en architectuur.

Ons hotel Viura in Eskuernaga (Villabuena de Àlava in het Spaans) is een kubistisch brutalistisch design hotel. Het dorp bevat de grootste concentratie aan Bodega’s van de streek, dus krijgen we vele lokale wijntjes te proeven bij het diner. We gaan bij Izadi proeven en kopen.

Verder staan wijnproeverijen op het programma bij Marqués de Riscal, met een hotel van de Amerikaanse architect Frank Gehry, en bij Ysios, waar de wijnmakerij gehuisvest is in een prachtig gebouw van de Spaanse architect Santiago Calatrava. De wijntoer en bijhorende proeverij mogen er telkens ook zijn.

De benen strekken we in het dorpje LaGuardia en de nabijgelegen lagune, en de volgende dag aan de voet van de Cantabrische bergen die het slechte Atlantische weer uit het Noorden tegenhouden en de wijnbouw hier mogelijk maken. Om de architectuurgeschiedenis verder eer aan te doen stoppen we onderweg bij enkele prehistorische dolmens, waarvan de Rioja er vele heeft.

Proeven bij Izadi
Marqués de Riscal
Bodegas Ysios

16-17 Oktober – Hondarribia

Op reis Geen reactie

Onze lang verwachte road trip 2021 naar Spanje begint net over de grens tussen Frankrijk en Spanje in het Baskische havenstadje Hondarribia.

Heerlijk kuieren langs de haven en in het oude stadje is net wat we nodig hebben voor het eerste vakantiegevoel. Super lekker avondeten in de Pinxtos Bar Danontzat zet alvast ook de culinaire toon.

Na Hondarribia rijden we via de Baskische kust verder Spanje in. In Zumaia stoppen we even om er op het strand de bijzondere rotsformaties van Flysch te bewonderen. De rotslagen liggen daar verticaal en bestrijken over enkele honderden meters miljoenen jaren geologische geschiedenis.

Bestemming vandaag is de Rioja Alavese.

De oudste straat van Hondarribia
Haven van Hondarribia
De Flysch van Zumaia

6/11 – Caltagirone

2020 Sicilië, Op reis Geen reactie

De agriturismo waar we nu verblijven (agriturismo Villa Tasca) ligt in de gemeente Caltagirone, en dat is dus onze enige resterende optie om nog te bezoeken. Vanaf vandaag is immers enkel verkeer binnen de gemeente nog toegelaten.

Niet echt een probleem want Caltagirone is een mooi barokstadje. De lunch vandaag is een take-out Panini op een bankje in de zon.

Terug in de agriturismo, doen we nog een wandeling rond het mooie domein.

PS: morgen naar de luchthaven is ook nog toegelaten vervoer.

Caltagirone
Agriturismo Villa Tasca

« Vorige Berichten